Nr:1464

 

1934 Nimbusen föds
Nimbusen Steel No:1464 såldes som ny av forhandler G. Christensen, Rengeg. 12, St. Heddinge 707, och fakturerades 1934-11-08 färg ej angivet. Denna forhandler köpte endast en enda Nimbus vilket är väldigt märkligt då de andra forhandlare tog in 5-30 maskiner årligen. Kanske var han ingen riktig forhandler utan endast avsåg att köpa en åt sig själv för privat bruk.  Vem som sedan varit ägare till Nr:1468 är ännu ej känt fram till:

1944-45
Niels bor i Viborg med sin fru Emmely och 3 små barn, han har svårt att få jobb i slutet av 2-dra världskriget i ett ockuperat Danmark. Han är med i motståndsrörelsen vilket gör att han säkert känner en viss rädsla då Tyska trupper dagligen patrullerade Viborg. Niels är bekant med en Herr. Oldenborg som var en dansk skogsfogde och direktör som hade många kontakter. Han erbjöd Niels ett kortvarigare arbete i Sverige då han behövde en man som kunde samordna och leda arbetare vid avverkning av skog i Sverige. Niels hade gått på Nørre Nissum seminarium och var en duktig matematiker. Niels tackade ja men hade ej något fordon så en begagnad Nimbus 1934 med registreringsnummer T268 (ev.T288) skulle bli den maskin som tog honom mellan Viborg i Danmark och Nyköping i Sverige, ca. 600 km många gånger.

Svart eller Röd färg
Enligt de efterforskningar jag gjort var det en röd Nimbus, 1934 års modell med registreringsnummer T268 eller T288, Registreringsnumret betyder att den var registrerad i Viborg købstad. Enligt  fabrikens leveransböcker så tillverkades endast svarta 1934. På motorcykelns ram syns idag dock tydligt under sidvagnsfästen att den har varit grå, vilket troligtvis är grundfärg, mörkröd, ljusgrön, grön och nu svart. Så det ser faktiskt ut som den ursprungligen varit mörkröd även om fabriken säger att röd endast levererades 1935. De jag frågat har de flesta sagt att den var Röd, Några grågrön och endast en sagt att den var svart.

Det här är historien om min far, Niels Christensens Nimbus 1934 Nr:1464 från det den såldes som ny fram till idag då den har hittat hem till familjen igen. Allt material bygger på information från tidigare ägare, vägverket, internet och interviewer.

Nimbusen framför Niels & Emmelys första hem i Ekebykrog, Runtuna, Sverige.
Grethe, Ingelise, Birgit och Emmely står i dörren till det nya hemmet.

Niels på Stockholmsvägen i Nyköping

Niels i tjänst i skogen med Vegakeps, oljeställ och googels.

Mitt intresse väcks
Under hela min uppväxt har jag hört historier om min far, Niels Christensens (Tranborg) Nimbus, Jag har aldrig sett den då min far sålde den långt innan jag föddes. Alla dessa historier och bilder på min far på sin Nimbus gjorde mig mer och mer nyfiken. Det var ofta då hela familjen skulle åka iväg, Niels hade en av döttrarna fram på tanken, en satt mellan Niels och Emmely och den minsta hängde bak på Emmelys rygg, 5 personer på en Nimbus var väl inga problem..

1985 kom en man, Willo Löfgren som för övrigt varit pojkvän till min syster Ingelise och hälsade på min gamle mor. Willo hade redan då en Nimbus 1936 med regnr:ABU054. Ägs idag av Håkan Nilsson Tuna, Palstorp, Nyköping. Han frågade en massa om  Niels Nimbus, vart den tog vägen, fanns det delar kvar? Han samlade tydligen på Nimbus, men min mor kunde dessvärre inte hjälpa honom. Willo dog i cancer ca. 1999 och lämnade mycket Nimbus delar efter sig.